Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • W dużym garnku zagotować wodę, posolić, dodać bób i gotować ok. 3-4 minuty.
  • Odcedzić, ostudzić i obrać bób ze skórki.
  • Ziemniaki, cebulę i pietruszkę obrać oraz pokroić w większą kostkę.
  • W osobnym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. 1 minutę.
  • Dodać czosnek, ziemniaki oraz pietruszkę, smażyć ok. 3 minuty, dolać wino, odparować.
  • Dodać bób, groszek oraz przyprawy i zalać 5 szklankami wody.
  • Przykryć, gotować ok. 20-25 minut do miękkości warzyw, a następnie zmiksować zupę na gładki krem.
  • Podawać z pokruszoną fetą, czarnuszką i ewentualnie płatkami chilli.