test

Kiszonki – jak to się je na świecie?

Wrzesień to doskonały czas na kiszenie warzyw i owoców, które nie tylko wzbogacają smak potraw, ale dodatkowo są także zdrowe i pełne probiotyków. W różnych częściach świata kiszone przysmaki mają swoje unikalne tradycje i smaki. Przyjrzyjmy się, co kisi się w niektórych zakątkach świata.

czytaj więcej

Wszystkie kolory lata w kanapce, czyli wietnamska Banh Mi

Banh Mi to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni wietnamskiej, które zdobyło serca miłośników jedzenia na całym świecie. Ta pyszna kanapka łączy w sobie elementy kuchni wietnamskiej i francuskiej, tworząc wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, a także wyjątkowych kolorów. Poznajcie bliżej Banh Mi!

czytaj więcej

Spring Rolls, czyli wiosna po wietnamsku

Wiosna, wiosna, wiosna ach, to ty! Już od kilku dni nie możemy przestać nucić tej piosenki. Wiosna pojawia się nie tylko w pogodzie, w modzie czy w wystroju wnętrz, ale także w kuchni. Na wiosnę chcemy jeść lekko i kolorowo. Zobaczcie, jak to robią w Wietnamie, jedząc Spring Rolls – nazwa tego dnia mówi sama za siebie. Wiosna już tu jest!

czytaj więcej

WIELKANOC BLISKO I DALEKO

Święta Wielkanocne już za pasem. Na naszych stołach znów zagoszczą jajka, chrzan i kiełbasa, a dom wypełni się zapachem białego barszczu. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak te same święta są obchodzone w innych krajach? Zaraz Wam to przybliżymy.W wielu miejscach na świecie Święta Wielkanocne są dużo ważniejsze niż Boże Narodzenie. Przygotowuje się przemarsze, procesje, spotkania z przyjaciółmi i rodziną, gdzie nie może zabraknąć charakterystycznych dań. Wszędzie oczywiście główną rolę odgrywa jajko, jednak inne potrawy różnią się w zależności od tradycji danego kraju.

czytaj więcej