test

Accras de morue, czyli zjedzmy dziś po karaibsku

Ach, kto by nie chciał znaleźć się teraz na słonecznych Karaibach! Białe plaże, palmy i ciepła woda to nasze główne skojarzenia z tym ciepłym miejscem – a czy wiecie, co jest podstawą karaibskiej kuchni? Dziś przedstawimy Wam jedno z czołowych dań tego regionu – accras de morue, czyli kulki z dorsza!

czytaj więcej

Kanelbulle, czyli słodkości ze Szwecji

Mniam! Pachną jak najpiękniejsza jesień! Szwedzkie zawijane bułeczki, zwane kanelbulle to przysmak, który w tej lub nieco zmienionej formie był znany jest prawie na całym świecie. To jednak Szwedzi są prawdziwymi mistrzami w pieczeniu tych pyszności – poznajcie tajemnicę kanelbulle!

czytaj więcej

Staropolska kuchnia

Czas skończyć z mitami na temat staropolskiej kuchni! Wystawne uczty, kosztowne mięsiwa i tygodniowe biesiadowanie to domena bogatej szlachty i książąt – a co z resztą społeczeństwa? Dziś poznacie najprawdziwsze i najdziwniejsze ciekawostki ze stołów naszych przodków – czyli naprawdę jadała chłopska i mieszczańska Polska?

czytaj więcej

Lutefisk, czyli mydlana ryba z Norwegii

Oczywiste, że Norwegia słynie z różnych rodzajów ryb, przyrządzanych na setki sposobów. To z pewnością doskonale wiecie. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o specyfiku zwanym lutefisk, o którym mawia się, że smakuje… jak mydło? Zapraszamy na wycieczkę po dziwności Norwegii!

czytaj więcej