Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok.
  • Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki.
  • W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem i przetrzeć przez sito.
  • Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
  • Zupę przelać do miseczki, dodać ugotowane główki i chrupiące grzanki.