Sposób przygotowania:
    Ocena: /5 - 
    głosów
- 
Brukselkę dokładnie umyć i osuszyć, odciąć twarde końcówki. Olej rozgrzać, dodać brukselkę i smażyć 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru, doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować wg zaleceń producenta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Paprykę pokroić w słupki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie, dokładnie osuszyć. Wymieszać z 3-4 łyżkami oleju, solą i łyżeczką papryki w proszku. Piec ok. 20 minut. Awokado obrać i pokroić w paski. ⅕ szklanki oleju połączyć z sokiem z cytryny i ziołami do sałatek, dokładnie wymieszać. W miskach umieścić obok siebie wszystkie składniki, czyli: ugotowany ryż, paprykę, szpinak, awokado, upieczoną ciecierzycę i smażoną brukselkę. Szpinak polać sosem. 
 
                 
    
