Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, resztę pokroić w kostkę (dynię makaronową należy najpierw obrać), polać oliwą i piec ok. 20 minut w 180 C.
  • Cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz cebulę z papryką.
  • Smażyć 2-3 minuty, a następnie dodać upieczoną dynię.
  • Smażyć 5-6 minut, a następnie zalać wodą (ok. 500-600 ml), przykryć i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
  • W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić.
  • Zupę doprawić wędzoną papryką, imbirem i kurkumą oraz solą, a następnie zmiksować na gładki krem.
  • Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz śmietanką sojową.