Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Przygotować rozczyn: ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i łyżką mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 10-15 minut, aż pojawi się piana. Pozostałe składniki na babkę (oprócz tłuszczu) umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach, po chwili dodając rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, do podwojenia objętości.

    Kiedy ciasto podwoi objętość, uderzyć w nie pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wyrabiać 2-3 minuty, a następnie przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

    Babkę piec w 175 st. przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy.

     

    Przygotować lukier: cukier wsypać do miski, dodać maliny i tyle mleka, aby powstała dość gęsta, gładka masa. Udekorować nią babkę.