Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ganache czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić, dodać kawę i czekoladę.
- Po minucie wymieszać do połączenia i schłodzić w lodówce.
- Przygotować ganache piernikowy: śmietankę zagotować z przyprawą do piernika, odstawić, dodać białą czekoladę, po minucie wymieszać na gładki krem.
- Schłodzić w lodówce.
- Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, zagotować z cukrem.
- Skrobię wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, dodać do gotujących się wiśni, cały czas mieszając, ponownie zagotować. Wystudzić.
- Przygotować biszkopt. Jajka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.
- Na koniec dodawać po jednym żółtku, ubijać aż masa się połączy.
- Kakao przesiać z mąką i przyprawą do piernika.
- Suchą mieszankę dodawać do tortu w trzech partiach, mieszając jedynie szpatułką do połączenia.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
- Obręcz pozostawić suchą.
- Przełożyć masę biszkoptową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok 35-40 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu zrzucić biszkopt na blat, całkowicie ostudzić.
- Tort najlepiej składać następnego dnia: oba kremy wyjąć z lodówki ok. 40 minut wcześniej i podbić je mikserem (ok. 2 minuty ubijać kremy na najwyższych obrotach miksera).
- Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć herbatą ze skórką pomarańczy.
- Pierwszy blat posmarować połową wiśni, a następnie połową ganache piernikowego.
- Powtórzyć proces z kolejnym blatem biszkoptowym.
- Całość pokryć kremem czekoladowym.
- Udekorować pierniczkami i świeżą żurawiną