Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Przygotować ganache czekoladowy: śmietankę zagotować, odstawić, dodać kawę i czekoladę.
  • Po minucie wymieszać do połączenia i schłodzić w lodówce.
  • Przygotować ganache piernikowy: śmietankę zagotować z przyprawą do piernika, odstawić, dodać białą czekoladę, po minucie wymieszać na gładki krem.
  • Schłodzić w lodówce.
  • Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, zagotować z cukrem.
  • Skrobię wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, dodać do gotujących się wiśni, cały czas mieszając, ponownie zagotować. Wystudzić.
  • Przygotować biszkopt. Jajka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywno, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.
  • Na koniec dodawać po jednym żółtku, ubijać aż masa się połączy.
  • Kakao przesiać z mąką i przyprawą do piernika.
  • Suchą mieszankę dodawać do tortu w trzech partiach, mieszając jedynie szpatułką do połączenia.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
  • Obręcz pozostawić suchą.
  • Przełożyć masę biszkoptową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok 35-40 minut do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu zrzucić biszkopt na blat, całkowicie ostudzić.
  • Tort najlepiej składać następnego dnia: oba kremy wyjąć z lodówki ok. 40 minut wcześniej i podbić je mikserem (ok. 2 minuty ubijać kremy na najwyższych obrotach miksera).
  • Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć herbatą ze skórką pomarańczy.
  • Pierwszy blat posmarować połową wiśni, a następnie połową ganache piernikowego.
  • Powtórzyć proces z kolejnym blatem biszkoptowym.
  • Całość pokryć kremem czekoladowym.
  • Udekorować pierniczkami i świeżą żurawiną