Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść.
- Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm (podsypując mąką).
- Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
- Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło.
- W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać.
- Wlać do gotującego się mleka.
- Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
- Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier wanilinowy).
- Udekorować pokrojonymi w plastry truskawkami, jadalnymi kwiatami i listkami mięty.