Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka i kwaśną śmietanę, wyrobić nożem, następnie zagnieść.
  • Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Wyjąć, rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2  cm (podsypując mąką).
  • Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem.
  • Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
  • Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło.
  • W odrobinie zimnego mleka rozpuścić budyń, dodać żółtka, wymieszać.
  • Wlać do gotującego się mleka.
  • Gdy zgęstnieje, wystudzić. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
  • Napełnić babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier wanilinowy).
  • Udekorować pokrojonymi w plastry truskawkami, jadalnymi kwiatami i listkami mięty.