Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, jajka, wody i soli.
  • Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 30 minut.
  • Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Blanszować całość 2–3 minuty we wrzątku, odcedzić.
  • Jeśli używany jest brokuł, który pozostał z innego dania, wystarczy podzielić go na mniejsze części.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypanej mąką , ponakłuwać spód widelcem i podpiec 10 minut w 180°C (termoobieg).
  • W misce wymieszać jajka, śmietankę, przyprawy oraz starty ser.
  • Dodać pokrojonego łososia i brokuły, całość wymieszać.
  • Farsz wylać na podpieczony spód.
  • Piec 30–35 minut w 180°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.