Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Zagnieść kruche ciasto z mąki, masła, jajka, wody i soli.
- Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 30 minut.
- Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Blanszować całość 2–3 minuty we wrzątku, odcedzić.
- Jeśli używany jest brokuł, który pozostał z innego dania, wystarczy podzielić go na mniejsze części.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypanej mąką , ponakłuwać spód widelcem i podpiec 10 minut w 180°C (termoobieg).
- W misce wymieszać jajka, śmietankę, przyprawy oraz starty ser.
- Dodać pokrojonego łososia i brokuły, całość wymieszać.
- Farsz wylać na podpieczony spód.
- Piec 30–35 minut w 180°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.