Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło, cukier, cukier wanilinowy,  sól, proszek do pieczenia – posiekać nożem lub szybko wyrobić palcami.
  • Dodać jajko, żółtko i śmietanę.
  • Zagnieść szybko gładkie ciasto.
  • Podzielić na 2 części – większą (ok. 2/3) i mniejszą (1/3) – zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Rabarbar obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki lub kostkę.
  • Wymieszać z cukrem, dusić ok 20 minut, aż owoce się rozpadną, doprawić  cynamonem i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zimnej wody.
  • Zagotować.
  • Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno oraz brzegi formy.
  • Spód nakłuć widelcem.
  • Podpiec 15 min w 180 C. 
  • Rozłożyć nadzienie owocowe równomiernie na cieście.
  • Mniejszą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski.
  • Ułożyć na cieście w formie kratki.
  • Posmarować kratkę białkiem dla ładnego koloru.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (góra-dół) przez 40–45 minut, aż ciasto się zarumieni.