Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia – posiekać nożem lub szybko wyrobić palcami.
- Dodać jajko, żółtko i śmietanę.
- Zagnieść szybko gładkie ciasto.
- Podzielić na 2 części – większą (ok. 2/3) i mniejszą (1/3) – zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Rabarbar obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki lub kostkę.
- Wymieszać z cukrem, dusić ok 20 minut, aż owoce się rozpadną, doprawić cynamonem i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zimnej wody.
- Zagotować.
- Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno oraz brzegi formy.
- Spód nakłuć widelcem.
- Podpiec 15 min w 180 C.
- Rozłożyć nadzienie owocowe równomiernie na cieście.
- Mniejszą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski.
- Ułożyć na cieście w formie kratki.
- Posmarować kratkę białkiem dla ładnego koloru.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C (góra-dół) przez 40–45 minut, aż ciasto się zarumieni.