Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować farsz: grzyby namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie.
  • Następnego dnia odcedzić je na sicie (wodę można zachować np. do zupy), przełożyć do garnka, ponownie zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • Zlać nadmiar płynu, ostudzić.
  • Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju.
  • Grzyby bardzo drobno pokroić, dodać na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
  • Dodać do farszu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, tworząc jednolitą, plastyczną masę -ok 10 minut (można użyć robota planetarnego).
  • Odkroić kawałek ciasta. Blat oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek.
  • Wykroić niewielkie kwadraty, nałożyć po ½ łyżeczki farszu na każdy kwadrat.
  • Zlepić ze sobą przeciwległe rogi, tworząc trójkąt, a następnie zlepić dwa rogi trójkąta, tworzące podstawę.
  • Układać uszka na posypanej mąką desce.
  • Zagotować wodę w dużym garnku, posolić.
  • Gotować uszka do wypłynięcia, przekładać delikatnie na talerz i skropić olejem, aby uniknąć sklejenia.
  • Podawać z wigilijnym barszczem.