Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut).
  • Z części ciasta rolować wałeczki i formować półksiężyce.
  • Resztę rozwałkować na papierze do pieczenia, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  • Wycinać świąteczne wzory i przekładać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Część z nich posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
  • Piec ok. 15 minut do złotego koloru, wystudzić.
  • Część ostudzonych ciasteczek udekorować cukrem pudrem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (misce postawionej na garnku z gotującą się wodą) lub w mikrofali. 
  • Dekorować ciasteczka wedle uznania.
  • Przechowywać w zamkniętym pojemniku.