Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dzień wcześniej grzyby przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.
  • Następnego dnia grzyby przecedzić, wodę po namaczaniu odstawić na bok.
  • Wszystkie warzywa obrać i pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zbrązowieje.
  • Dodać resztę warzyw, smażyć ok. 3-5 minut, mieszając co chwilę.
  • Dodać przyprawy i zalać wodą pozostałą po namaczaniu grzybów.
  • Gotować ok. godzinę, aż warzywa będą miękkie, a bulion esencjonalny.
  • W międzyczasie pozostałą cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. ⅓ namoczonych wcześniej grzybów oraz czosnek drobno pokroić, dodać na patelnię.
  • Smażyć kilka minut, a następnie dodać do zupy.
  • Mąkę pszenną wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy i zagotować.