Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Mięso pokroić, usunąć błony i zrosty. W wołowinę wmasować przyprawę do mięs, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej patelni, na odrobinę oleju, na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, olej zostawić.
  • Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w paski lub plastry. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 3 minuty. Przełożyć do dużego garnka, dodać mięso, a następnie zalać winem. Alkohol odparować, dodać 2 szklanki wody, ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykryć i gotować ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. Dodać pieczarki i koncentrat pomidorowy, dusić jeszcze ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zasmażkę. Dodać ją do gulaszu, aby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.