Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę pełnoziarnistą połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo i żółtko. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
  • Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
  • Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  • Przygotować nadzienie. Brokuła podzielić na różyczki, gotować 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Cebulę i czosnek posiekać, chwilę przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą. 
  • W misce wymieszać śmietanę, cheddar, Gruyere, sól i pieprz.
  • Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać warzywa.
  • Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się zezłoci.