Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ciasteczka zmiksować.
- Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.
- Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Boki posmarować masłem i również wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasteczka i dokładnie docisnąć, tworząc spód.
- Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Przygotować masę: śmietankę zagotować, odstawić. dodać białą czekoladę, wymieszać.
- Wszystkie składniki masy oprócz żurawiny połączyć mikserem tylko do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać żurawinę i wymieszać szpatułką.
- Wylać na ciasteczkowy spód, piec ok 70 min w 140 C.
- Wystudzić i przygotować polewę: śmietanę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Odstawić i dodać posiekaną białą czekoladę.
- Po chwili wymieszać i wylać na sernik.
- Schłodzić przez noc w lodówce.
- Udekorować żurawiną i rozmarynem.