Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ciasteczka zmiksować.
  • Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami.
  • Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Boki posmarować masłem i również wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasteczka i dokładnie docisnąć, tworząc spód.
  • Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy sernikowej.
  • Przygotować masę: śmietankę zagotować, odstawić. dodać białą czekoladę, wymieszać.
  • Wszystkie składniki masy oprócz żurawiny połączyć mikserem tylko do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodać żurawinę i wymieszać szpatułką.
  • Wylać na ciasteczkowy spód, piec ok 70 min w 140 C.
  • Wystudzić i przygotować polewę: śmietanę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  • Odstawić i dodać posiekaną białą czekoladę.
  • Po chwili wymieszać i wylać na sernik.
  • Schłodzić przez noc w lodówce.
  • Udekorować żurawiną i rozmarynem.