Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
-
Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
-
Skropić odrobiną oliwy i posypać rozmarynem oraz trzcinowym cukrem.
-
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piec przez ok. 10–15 minut, aż gruszki lekko zmiękną i zaczną się karmelizować.
-
W małej misce lub słoiku wymieszać musztardę, miód, czosnek i sok z cytryny.
-
Wlać powoli oliwę, cały czas mieszając lub energicznie wstrząsając, aż powstanie jednolita emulsja.
-
Doprawić solą i pieprzem.
-
Mieszankę sałat przełożyć do dużej miski lub na półmisek.
-
Cebulę pokroić w pióra, ułożyć na sałatce, a na niej ciepłe gruszki.
-
Posypać podprażonymi orzechami i suszoną żurawiną.
-
Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem.