Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

  • Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.

  • Skropić odrobiną oliwy i posypać rozmarynem oraz trzcinowym cukrem.

  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piec przez ok. 10–15 minut, aż gruszki lekko zmiękną i zaczną się karmelizować.

  • W małej misce lub słoiku wymieszać musztardę, miód, czosnek i sok z cytryny.

  • Wlać powoli oliwę, cały czas mieszając lub energicznie wstrząsając, aż powstanie jednolita emulsja.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Mieszankę sałat przełożyć do dużej miski lub na półmisek.

  • Cebulę pokroić w pióra, ułożyć na sałatce, a na niej ciepłe gruszki.

  • Posypać podprażonymi orzechami i suszoną żurawiną.

  • Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem.