Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować kurczaka - mięso oczyścić z błon, pokroić w niewielkie paski, dodać przyprawę curry, olej i słodką paprykę, dokładnie natrzeć i odstawić do lodówki.
  • Cebulę drobno posiekać, paprykę przekroić, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
  • Makaron ryżowy namoczyć lub ugotować - wg przepisu na opakowaniu.
  • Przygotować sos: w wysokim naczyniu zmiksować sos sojowy, czosnek, imbir Appetita, miód, skrobię, chilli oraz sok i skórkę z limonki, dolewając 200 ml zimnej wody.
  • Patelnię rozgrzać, wlać olej, podsmażyć kurczaka na złoto z obu stron.
  • Dodać cebulę i paprykę, smażyć jeszcze chwilę, a następnie dodać makaron ryżowy i sos.
  • Zagotować, cały czas mieszając - sos pod wpływem temperatury zgęstnieje.
  • Podawać z tajską bazylią lub szczypiorkiem.