Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynię pokroić w drobną kostkę (odmiany Hokkaido nie trzeba obierać, wystarczy wydrążyć gniazda), rozłożyć na blachę, polać oliwą, posypać papryką i lekko posolić.
  • Upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg), ok. 20 minut.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
  • Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć suchy ryż przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować.
  • Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek.
  • Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
  • Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny.
  • Doprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Pod koniec dodać upieczoną dynię, wlać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.