Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Dynię umyć, przekroić na cztery części, wydrążyć pestki.
  • Pokroić w drobną kosteczkę. skropić oliwą i piec 20 minut w 180 stopniach.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, a następnie przełożyć do miseczki.
  • Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć suchy ryż arborio przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować alkohol - około 2-3 minuty.
  • Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek oraz upieczoną dynię.
  • Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
  • Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu. Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny.
  • Doprawić suszoną bazylią, solą oraz pieprzem. Ryż powinien być kremowy, ale pozostać jędrny.
  • Do risotto wsypać parmezan, wymieszać i przykryć na ok. 2-3 minuty. Podawać ze świeżą bazylią.