Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Mąkę połączyć z solą i rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką),  przełożyć do formy.
  • Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
  • Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  • Przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej, czosnek i czerwoną cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
  • Dodać boczek, smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Dodać grzyby i smażyć przez ok 10 minut, doprawić, odstawić.
  • W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i pieprzem.
  • Grzyby wyłożyć na kruchy spód, zalać śmietanową masą, posypać czarnuszką.
  • Zapiekać ok. 20-25 minut.