Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Wieczorem wymieszać w słoiku zakwas z mąką i wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc.

  • Następnego dnia wymieszać wodę, dodać mieszankę z zakwasem i dokładnie połączyć.

  • Wsypać mąki, tymianek, osolić, i wyrobić na gładkie ciasto.

  • Odstawić na 30 minut, po czym ponownie wymieszać i jeszcze raz zostawić ciasto, tym razem na 60 minut.

  • Po tym czasie uformować bochenek (można użyć do tego specjalnego kosza do wyrastania lub miskę, którą należy posypać mąką) i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

  • Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na kolejne 60 minut.

  • Piec ok. 60 minut w temperaturę 200 stopni. Wystudzić na kratce.