Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Pomidorki umyć, osuszyć.
  • Każdy nakłuć wykałaczką lub igłą w jednym miejscu — zapobiega pękaniu w zalewie.
  • Do wyparzonych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku i przyprawy (pieprz, gorczyca, liść laurowy).
  • Dopełnić słoiki pomidorkami, zostawiając ok. 1–1,5 cm wolnej przestrzeni od góry.
  • W garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem.
  • Gorącą zalewą zalać pomidory tak, aby całkowicie je przykryła.
  • Brzegi słoików wytrzeć, zakręcić wyparzonymi pokrywkami.
  • Słoiki wstawić do garnka z wodą (woda sięga do ¾ ich wysokości), zagotować.
  • Gotować na małym ogniu 10 minut od momentu wrzenia.
  • Wyjąć, odstawić do wystudzenia.