Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Mak sparzyć wrzątkiem i dobrze odcisnąć. Jeśli używany jest mak w całości - ugotować w mleku, odcedzić i dwukrotnie zmielić.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  • Orzechy i migdały posiekać i ewentualnie lekko podprażyć.
  • Skórkę pomarańczową pokroić drobno.
  • Mak podgrzać w mleku razem z miodem, wanilią i szczyptą soli, wymieszać z bakaliami i masłem (jeśli używane).
  • Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić.
  • W dużym naczyniu wymieszać makaron z masą makową i bakaliami, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone.
  • Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Można podawać lekko ciepłe lub schłodzone.