Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Mak sparzyć wrzątkiem i dobrze odcisnąć. Jeśli używany jest mak w całości - ugotować w mleku, odcedzić i dwukrotnie zmielić.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
- Orzechy i migdały posiekać i ewentualnie lekko podprażyć.
- Skórkę pomarańczową pokroić drobno.
- Mak podgrzać w mleku razem z miodem, wanilią i szczyptą soli, wymieszać z bakaliami i masłem (jeśli używane).
- Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić.
- W dużym naczyniu wymieszać makaron z masą makową i bakaliami, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone.
- Odstawić pod przykryciem na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Można podawać lekko ciepłe lub schłodzone.

