Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Łososia pokroić na porcje i przełożyć do zamykanego naczynia.
  • Przyprawę do ryb wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, natrzeć łososia z obu stron.
  • Posypać posiekanym koperkiem.Włożyć do lodówki.
  • Zamarynowanego łososia upiec na ruszcie.
  • Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Wodę osolić i dodać szczyptę cukru.
  • Związać szparagi dratwą w pęczek i włożyć do gotującej się wody tak, by pęczek stał, a główki wystawały ponad wodę.
  • W zależności od grubości, szparagi gotować ok. 10-15 minut tak, żeby były jędrne.
  • Na talerz wyłożyć grillowanego łososia, szparagi i polać stopionym masłem. Udekorować cząstką cytryny, pomidorkami koktajlowymi i rukolą.