Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Pszenicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin lub na noc.
  • Następnie ugotować w świeżej wodzie z odrobiną soli do miękkości (ok. 60-90 minut).
  • Odcedzić i ostudzić.Mak sparzyć wrzątkiem i dobrze odcisnąć.
  • Rodzynki i żurawinę sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
  • Orzechy włoskie oraz migdały podprażyć na suchej patelni 3-4 minuty, posiekać.
  • Skórkę pomarańczową pokroić drobno, jeśli jest w dużych kawałkach.
  • Miód lekko podgrzać, aby był płynny.
  • Wszystkie składniki - pszenicę, mak, bakalie, skórkę, orzechy, wanilię i miód -wymieszać w dużej misce. doprawić cukrem wanilinowym i cynamonem.
  • Kutia powinna być wilgotna i lekko klejąca - w razie potrzeby dolać trochę mleka lub dodatkowego miodu.
  • Schłodzić w lodówce. Udekorować orzechami włoskimi.