Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Pszenicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin lub na noc.
- Następnie ugotować w świeżej wodzie z odrobiną soli do miękkości (ok. 60-90 minut).
- Odcedzić i ostudzić.Mak sparzyć wrzątkiem i dobrze odcisnąć.
- Rodzynki i żurawinę sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
- Orzechy włoskie oraz migdały podprażyć na suchej patelni 3-4 minuty, posiekać.
- Skórkę pomarańczową pokroić drobno, jeśli jest w dużych kawałkach.
- Miód lekko podgrzać, aby był płynny.
- Wszystkie składniki - pszenicę, mak, bakalie, skórkę, orzechy, wanilię i miód -wymieszać w dużej misce. doprawić cukrem wanilinowym i cynamonem.
- Kutia powinna być wilgotna i lekko klejąca - w razie potrzeby dolać trochę mleka lub dodatkowego miodu.
- Schłodzić w lodówce. Udekorować orzechami włoskimi.

