Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.
  • Główki odciąć i odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić na kawałki.
  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać masło lub oliwę, zeszklić cebulę i czosnek.
  • Dodać ziemniaka i pokrojone łodygi szparagów, smażyć przez kilka minut.
  • Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie główki szparagów blanszować w osolonej wodzie przez 2–3 minuty, odcedzić i odłożyć.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Dodać śmietankę, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, ponownie podgrzać.
  • Podawać z blanszowanymi główkami szparagów, świeżymi ziołami i grzankami.