Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.
- Główki odciąć i odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić na kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać masło lub oliwę, zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać ziemniaka i pokrojone łodygi szparagów, smażyć przez kilka minut.
- Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie główki szparagów blanszować w osolonej wodzie przez 2–3 minuty, odcedzić i odłożyć.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Dodać śmietankę, ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, ponownie podgrzać.
- Podawać z blanszowanymi główkami szparagów, świeżymi ziołami i grzankami.