Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 5 głosów
  • Ugotowane jajka pokroić w kostkę, a w przypadku jajek faszerowanych - rozdrobnić dowolnie, na przykład w robocie lub widelcem.
  • Szalotkę lub cebulę posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub 1 łyżkę masła.
  • Smażyć cebulę lub szalotkę ok 3-4 minuty i dodać do jajek.
  • Wbić dwa surowe jaja.
  • Szczypiorek posiekać, dodać do masy razem z koperkiem i słodką papryką Appetita.
  • Dodać bułkę tartą - ilość zależy od używanych jajek do kotletów - im masa ma wielce wilgoci, tym więcej bułki należy dodać.
  • Formować w dłoni kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć przez ok. 3 minuty z każdej strony, na rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z ulubioną sałatką, np. z pomidorkami i rukolą.