Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Dzwonka karpia oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawą do ryb.
- Cytrynę przekroić na połówki. Ryby skropić świeżo wyciśniętym sokiem i odstawić na kilka minut do lekkiego zamarynowania.
- Przygotować trzy naczynia: jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą.
- Każdy kawałek karpia obtoczyć kolejno: najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać średnią ilość oleju lub masła klarowanego.
- Smażyć karpia na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca, a ryba dobrze wysmażona.
- Po usmażeniu odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać gorące - z cząstkami cytryny do dodatkowego skropienia tuż przed jedzeniem.

