Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Dzwonka karpia oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawą do ryb.
  • Cytrynę przekroić na połówki. Ryby skropić świeżo wyciśniętym sokiem i odstawić na kilka minut do lekkiego zamarynowania.
  • Przygotować trzy naczynia: jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą.
  • Każdy kawałek karpia obtoczyć kolejno: najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać średnią ilość oleju lub masła klarowanego.
  • Smażyć karpia na średnim ogniu przez 5-7 minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca, a ryba dobrze wysmażona.
  • Po usmażeniu odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawać gorące - z cząstkami cytryny do dodatkowego skropienia tuż przed jedzeniem.