Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy. ⅓ ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
  • Resztę masy rozwałkować używając dwóch arkuszy papieru do pieczenia.
  • Ciasto (razem z dolnym arkuszem) przełożyć do okrągłej formy, tworząc wysokie ranty.
  • Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru.
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • W garnku z nieprzywierającym dnem umieścić wszystkie owoce i cukier, dodać kilka łyżek wody.
  • Dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cynamon.
  • W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do owocowej masy, szybko zamieszać i zagotować.
  • Ostudzić, a następnie przełożyć na podpieczony spód.
  • Schłodzoną resztę ciasta Rozwałkować i wyciąć cienkie pasy.
  • Układać na cieście, tworząc kratkę.
  • Zapiekać ponownie ok. 15-20 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Przed krojeniem całkowicie ostudzić.