Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Kurki (250 g) oczyścić pędzelkiem (jeśli są mocno zabrudzone, namoczyć w zimnej wodzie z solą, aby pozbyć się zabrudzeń).
  • Pora umyć, zostawić tylko białą część, posiekać.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać masło, zeszklić por i czosnek, dodać kurki i ziemniaki.
  • Smażyć kilka minut na dużym ogniu, następnie zalać warzywa i grzyby wodą (ok. 1 l), dodać owoc jałowca. Przykryć, gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę zmiksować blenderem ręcznym, dodać śmietankę, ponownie zagotować i doprawić solą i pieprzem.
  • Pozostałe kurki przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu, podawać z zupą-kremem.