Jak zmienić zwykłe kotlety w niezwykłe danie?

Schabowe, mielone, z jajek, a może sojowe? Jak sprawić, by nudne kotlety zmieniły się w danie, które będzie stylowo wyglądać na talerzu?

Nasi dzisiejsi bohaterowie często goszczą na naszych stołach. Zapraszamy ich na codzienne obiady i specjalne okazje. Kto w końcu nie spotkał kotletów na weselu? Jednak zazwyczaj pojawiają się oni w tym samym wydaniu – ubrani w zwykłą panierkę z bułki tartej, czasami wzbogaconą mąką; w swoim naturalnym owalnym kształcie; niektórzy rozbici na płasko. Wprawdzie są bardzo lubiani i nikt nie zarzuca im, że się przejedli, jednak dobrym pomysłem byłoby przygotowanie ich w nowej formie. Co powiedzielibyście na podanie ich na talerzu w oryginaly i bardziej stylowy sposób? Weźmy się za nasze ulubione kotlety i odmieńmy ich kulinarny los.

Piękno płynie z wnętrza

Wszyscy wiedzą, że to wnętrze liczy się najbardziej przy dłuższej znajomości. Ponieważ nasi bohaterowie są z nami od tak dawna, to warto pomyśleć o dodaniu czegoś nowego do ich wnętrza. Do środka kotletów mielonych można włożyć gotowane jajka. Nie dość, że taki zabieg odmieni ich smak, to podane w pokrojonej formie, będą prezentowały się apetycznie ze swoim żółto-białym wnętrzem. Przepis na ten specjał znajdziecie na: https://smakistyl.pl/kotlety-mielone-z-jajkiem.html.

Kotlety z jajek nigdy nie chciały czuć się gorsze, dlatego również domagają się małej odmiany. Przygotowując masę, z której je ulepimy, polecamy wam dodać zielonego szczypiorku, który świetnie będzie komponował się z ich jasnym wnętrzem. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera zmienią się nie do poznania.

Pani panierka

Gdy nie chcemy zmieniać wnętrza kotletów, to możemy pomyśleć o ciekawej odzieniu. Jednym z modnych i lubianych pomysłów jest zrobienie panierki z płatków kukurydzianych. Idealnie do tego nadają się kotlety z kurczaka, na które mamy przepis: https://smakistyl.pl/chrupiace-filety-z-kurczaka-w-platkach-kukurydzianych.html. Dzięki takiemu zabiegowi upieczone kotleciki będą bardziej chrupiące i świetnie zaprezentują się na talerzu.

Jeśli koniecznie nie chcecie robić panierki z płatków kukurydzianych, to wasze kotlety mogą zostać odziane w płatki owsiane, które można drobno zmielić lub pozostawić w całości. Dla miłośników egzotycznych smaków w kuchni pysznym rozwiązaniem okażą się delikatne płatki kokosowe, które stworzą aromatyczną powłoczkę.   

Coś na górę

Kotlety są już gotowe. Teraz pozostaje nam podanie ich w stylowej formie. Najprostszym pomysłem, który zawsze się sprawdza, jest udekorowanie kotleta zielonym dodatkiem. W naszym przypadku świetnie sprawdzi się pietruszka i koperek.

Kolejnym dodatkiem, który zmienia wygląd i smak kotletów, jest sos. Szczególnie polecane są te grzybowe, koperkowe i pomidorowe. Tak okraszone kotlety podane razem z ziemniakami i surówką będą apetycznie prezentować się na talerzu. Smacznego!