Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do 155 °C (z termoobiegiem).
  • W dużej misce połączyć płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika i przyprawę do piernika.
  • W drugiej misce połączyć rozpuszczony cukier kokosowy lub olej oraz cukier lub miód.
  • Mokre składniki wlać do suchych, całość dokładnie wymieszać, aby wszystko było równomiernie pokryte.
  • Masę rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20-25 minut, mieszając co 10 minut, aż granola stanie się złocista i chrupiąca.
  • Po upieczeniu granolę pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • Dynię pokroić w kostkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 25 minut w 170 C z termoobiegiem.
  • Przełożyć do garnka, dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, miód i cynamon.
  • Zagotować, zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze 5-7 minut.
  • Zblendować na gładkie puree, ostudzić.
  • Jogurt przełożyć do szklanek lub miseczek, ułożyć warstwę musu, posypać porcją granoli i wykończyć resztą jogurtu, podawać na zimno.