Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik rozgrzać do 155 °C (z termoobiegiem).
- W dużej misce połączyć płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika i przyprawę do piernika.
- W drugiej misce połączyć rozpuszczony cukier kokosowy lub olej oraz cukier lub miód.
- Mokre składniki wlać do suchych, całość dokładnie wymieszać, aby wszystko było równomiernie pokryte.
- Masę rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20-25 minut, mieszając co 10 minut, aż granola stanie się złocista i chrupiąca.
- Po upieczeniu granolę pozostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Dynię pokroić w kostkę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 25 minut w 170 C z termoobiegiem.
- Przełożyć do garnka, dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, miód i cynamon.
- Zagotować, zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze 5-7 minut.
- Zblendować na gładkie puree, ostudzić.
- Jogurt przełożyć do szklanek lub miseczek, ułożyć warstwę musu, posypać porcją granoli i wykończyć resztą jogurtu, podawać na zimno.