Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier.

  • Siekać nożem lub w robocie kuchennym, połączyć do momentu, gdy mieszanina przypomina grube okruchy.

  • Dodać żółtka, sól, szybko zagnieść gładkie ciasto.

  • Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
  • Śliwki umyć, wypestkować, pokroić. W misce wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 32–34 cm  .
  • Na środek ciasta rozprowadzić cienką warstwę zmielonych migdałów.
  • Na migdały wyłożyć śliwki.
  • Delikatnie złożyć brzegi ciasta na nadzienie, tworząc rustykalne zakładki  .
  • Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35–45 minut (używając dolno-górnego grzania), aż brzegi staną się złociste, a śliwki miękkie i lekko się skarmelizują.
  • Ostudzić przed podaniem.