Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier.
-
Siekać nożem lub w robocie kuchennym, połączyć do momentu, gdy mieszanina przypomina grube okruchy.
-
Dodać żółtka, sól, szybko zagnieść gładkie ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
- Śliwki umyć, wypestkować, pokroić. W misce wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy ok. 32–34 cm .
- Na środek ciasta rozprowadzić cienką warstwę zmielonych migdałów.
- Na migdały wyłożyć śliwki.
- Delikatnie złożyć brzegi ciasta na nadzienie, tworząc rustykalne zakładki .
- Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35–45 minut (używając dolno-górnego grzania), aż brzegi staną się złociste, a śliwki miękkie i lekko się skarmelizują.
- Ostudzić przed podaniem.