Sposób przygotowania:

Ocena: 3.6/5 - 65 głosów
  • Potrzebne akcesoria: termometr cukierniczy, rękaw cukierniczy, mata silikonowa do pieczenia makaroników lub papier do pieczenia.
  • Przygotować makaroniki. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 st. C.
  • Połączyć 150 g mąki migdałowej i 150 g cukru pudru, przesiać przez drobne sitko.
  • W osobnej misce połączyć białko z 1 jajka i barwnik, dodać do mieszanki migdałowej, wymieszać do połączenia się składników, odstawić. 
  • W małym garnku przygotować syrop cukrowy mieszając wodę i 150 g cukru pudru.
  • Kiedy syrop osiągnie temperaturę 112 st. C (konieczne będzie użycie termometru cukierniczego), w osobnej misce zacząć ubijać pozostałe białko.
  • Gdy syrop osiągnie temp. 118 st. C, wlać go do ubijanych białek, nie przestając miksować.
  • Kontynuować ubijanie przez kolejne 5-7 minut, aż masa nieco się ostudzi, przełożyć ją do masy migdałowej i mieszać silikonową szpatułką tylko do momentu, kiedy masa będzie z niej spływać jednym strumieniem.
  • Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać 2-2,5 cm makaroniki na specjalną matę silikonową lub na papier do pieczenia.
  • Piec przez 20 minut, całkowicie wystudzić przed zdjęciem z maty/papieru do pieczenia.
  • Przygotować krem. Cukier puder, cukier wanilinowy i maliny zagotować w garnuszku, a następnie przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek.
  • Śmietankę podgrzać, dodać białą czekoladę, zdjąć z ognia i po chwili wymieszać.
  • Dodać przygotowany mus malinowy, dokładnie połączyć z masą czekoladową.
  • Schłodzić w lodówce, aż masa będzie sztywna.
  • Przekładać ostudzone makaroniki - najlepiej smakują następnego dnia po przełożeniu kremem.