Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5–7 minut), odcedzić i obrać ze skórek.
- Groszek zblanszować przez 2–3 minuty w gorącej wodzie, odcedzić.
- W blenderze zmiksować bób, groszek, cebulę, czosnek, zioła i przyprawy – masa powinna być dość gładka, ale z wyczuwalną strukturą.
- Dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – dodać więcej mąki.
- Uformować niewielkie kotleciki lub kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron (ok. 3–4 minuty na stronę).
- Odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować hummus:
- Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę, dodając wodę do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotować dip:
- Wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
Falafele podawać z hummusem i ulubioną sałatką oraz dipem tahini.