Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, aby pozbyć się grudek, przełożyć do miski. Dodać jajko, puree z dyni,  mąkę pszenną i szczyptę soli, wszystko wymieszać, aby uzyskać plastyczne ciasto. Formować rulony i kroić na małe kluseczki, formując owalny kształt. Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Przygotować sos: cebulę zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, dodać na patelnię i podsmażyć, aż płyn odparuje. Dodać śmietankę i zmiksowane pelati oraz przyprawę kuchni włoskiej. Gotować, aż sos zredukuje się o połowę. Wymieszać z kluseczkami, podawać z natką pietruszki.