Sposób przygotowania:
    Ocena: /5 - 
    głosów
- Z mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
 - Masło rozpuścić.
 - W misie miksera umieścić mąkę, żółtka i masło.
 - Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto, ok. 8-10 minut, pod koniec dodając rodzynki, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny.
 - Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
 - Ciasto spłaszczyć i podzielić na 3 części. Z nich zrobić rulony i zapleść warkocz.
 - Przełożyć na papier do pieczenia, ponownie zostawić do wyrośnięcia.
 - Po 30 minutach warkocz posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
 - Piec ok. 20-25 minut w 190 st. C, do uzyskania złotego koloru.
 

