Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.

  • W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.

  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

  • W osobnej misce ubić jaja z cukrem na białą, puszystą masę (około 5 minut).

  • Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać startą marchew, posiekane orzechy i wymieszać tylko do połączenia się składników.

  • Przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

  • Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.

  • Wszystkie składniki masy połączyć ze sobą. Pokryć kremem wierzch ciasta i schłodzić w lodówce.