Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

  • Podłużną formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać w misce.

  • Masło rozpuścić i wystudzić.

  • Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją. I dodawać na przemian mieszankę z mąką, miksować dalej.

  • Z gotowego ciasta odłożyć ⅓ do innego naczynia i połączyć z kakao.

  • Na dno keksówki wyłożyć część ciasta jasnego, przykryć częścią ciasta ciemnego i kontynuować aż do wykończenia obu ciast.

  • Piec ok. 50-60 minut do suchego patyczka, wystudzić.

  • Śmietankę zagotować, dodać posiekaną czekoladę i olej kokosowy, wymieszać, ostudzić.

  • Polać gotowy chlebek.