Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Bataty umyć, nakłuć z każdej strony widelcem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 30-40 minut, aż środek ziemniaków będzie miękki. Ostudzić.
  • Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni.
  • Dodać wołowinę, smażyć ok. 5 minut.
  • Doprawić przyprawą do mięs, dodać pomidory i dusić ok. 30-40 minut, aż płyn w większości odparuje.
  • Dodać gorzką czekoladę i limonkę oraz fasolkę. Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Bataty przekroić wzdłuż, tworząc miejsce na farsz. Nakładać po 2-3 łyżki mięsnego nadzienia, tak, aby każdy batat był wypełniony.
  • Zapiekać ok. 15-20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.