Wpływ diety na stan skóry

Elastyczna, jędrna i bez wyprysków. Taka powinna być skóra idealna i o takiej marzy większość kobiet. Niestety, nie każda z nas może pochwalić się doskonałą cerą i skórą ciała. Na ich stan wpływa wiele czynników.

Są to predyspozycje genetyczne, stosowane kosmetyki i zabiegi czy działanie środowiska naturalnego. Jednakże warto wiedzieć, że także to, co jemy, przekłada się na to, jak wyglądamy. Zawarte w pokarmie mikroelementy i witaminy mogą poprawić stan skóry, ale mogę także jej zaszkodzić. Jeżeli pielęgnację kosmetyczną chcesz wspomóc rozsądnym jadłospisem, powinnaś zapoznać się z poniższym artykułem.

Doceń wodę

Prawidłowe nawilżenie jest niezbędne do zachowania jędrnej i pięknej skóry. To właśnie utrata nawilżenia jest jednym z powodów powstawania zmarszczek. Skórę można nawilżać kremami lub mleczkami, ale często jest to niewystarczające. Dlatego tak ważne jest picie odpowiedniej ilości wody. Ciało człowieka składa się w około 65-70% z wody, z czego ponad połowa zawarta jest w komórkach. Woda wydalana jest codziennie podczas różnych procesów zachodzących w organizmie. Aby uzupełnić jej naturalną utratę, należy przyjmować ją w ilości przynajmniej 2 l dziennie. Nie wlicza się w to soków, herbaty, kawy i innych napojów. Spożywanie odpowiedniej ilości wody nie tylko nawodni skórę, ale i pomoże w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Badania kliniczne udowodniły, że picie zaledwie 1 l wody dziennie przez 42 dni, nawilży skórę aż o 14%. A żeby skóra była miękka i gładka, wystarczy nawodnić ją do poziomu 25-30%.

Jakie witaminy korzystnie działają na skórę?

Witaminy są niezbędne nie tylko do zachowania zdrowia, ale i dla dobrej kondycji skóry. Niedobór niektórych witamin może powodować łuszczenie skóry, suchość, cienie pod oczami i inne niepożądane efekty. Do witamin szczególnie korzystnie wpływających na skórę zaliczamy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B.

Witamina A pozytywne oddziałuje na zdrowy kolor cery oraz likwiduje przebarwienia. Ponadto stymuluje wytwarzanie kolagenu oraz gojenie się naskórka. Najwięcej witaminy A można znaleźć w czerwonych i pomarańczowych warzywach (marchwi, papryce, pomidorach). Bogate w nią są także owoce: wiśnie, morele, brzoskwinie oraz produkty odzwierzęce: jajka, mleko i masło. Oprócz powyższych witaminę A znajdziemy w mięsie tłustych ryb, dlatego (w przypadku niedoborów) można suplementować ją pijąc tran.

Niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9) powodują swędzenie i łuszczenie się skóry. Najważniejszymi źródłami tych witamin są orzechy i pestki dyni, fasola, mięso ryb i drobiowe, szpinak, jajka i nabiał. Ze względu na podobne właściwości witamin z grupy B, nazwane są one „kompleksem witamin” i łatwo dostępne jako suplement w tabletkach lub kapsułkach. Warto o nich pamiętać, dostarczać w pożywieniu lub sztucznie, ponieważ niedobór wpływa niekorzystanie nie tylko na stan skóry, ale może nieść także poważne konsekwencje zdrowotne.

Witamina C działa podobnie jak A – likwiduje przebarwienia, wygładza i dodaje blasku. Polecana jest wszystkim borykającym się z nawracającym trądzikiem. Witaminę C można znaleźć w aceroli, owocach cytrusowych, żurawinie, natce pietruszki, truskawkach i w czarnej porzeczce. Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i tlen, dlatego największe jej ilości znajdują się w nieprzetworzonych warzywach i owocach zebranych w czasie ich naturalnego dojrzewania.

Witamina E pomaga nawilżyć cerę, wygładza ją i sprawia, że twarz nabiera zdrowego wyglądu. Ponadto chroni skórę przed fotostarzeniem, dlatego jej przyjmowanie jest szczególnie ważne latem i w okresach eksponowania skóry na słońce. Witamina E działa korzystnie nie tylko na skórę twarzy, ale i stan włosów oraz paznokci. Bogatym źródłem witaminy E są marchew, sałata, jaja i nabiał oraz orzechy.

Witamina K ma właściwości łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia skóry, rozjaśnia zmęczoną i poszarzałą cerę. Szczególnie polecana jest posiadaczkom cer naczynkowych. Źródłem witaminy K są przede wszystkim zielone warzywa, ponieważ jej stężenie jest proporcjonalne do zawartości chlorofilu. W witaminę bogate są zatem szpinak, jarmuż, brokuły i brukselka.