Triki na oryginalne śniadania

Wiecie, jak niewiele potrzeba, by nasze śniadanie zyskało na estetyce i smaku? Dzięki znanym kucharzom trikom, możecie podawać eleganckie, fantazyjne lub oryginalne śniadania we własnym domu. Czemu nie? Niech każdy dzień będzie wyjątkowy!

Kawa jak z kawiarni

Wystarczy naprawdę niewiele, by poranna kawa w domu przypominała tę dopracowaną do perfekcji przez baristę w kawiarni. Przede wszystkim – przeznacz na ten poranny rytuał jeden kubek, by zawsze kojarzył Ci się z przyjemną chwilą. Teraz wybierz ulubione ziarna i zaparz je w sposób, który Ci odpowiada. Spień mleko – możesz wybrać mały spieniacz ręczny na baterie albo dedykowane urządzenie elektryczne. Kawę ze spienionym mlekiem możesz bardzo łatwo i estetycznie udekorować, robiąc na niej wzorki, które tworzą bariści. Końcówką łyżeczki narysuj na mleku 5 lub 6 prostych, przecinających się linii. Następnie weź wykałaczkę i okrężnymi ruchami poprowadź ją po wcześniej narysowanych liniach. Stworzysz estetyczną spiralę.

Tosty z wzorami

Tosty do kawy? Poproszę! Żeby śniadanie nie było monotonne możesz bardzo prosto ozdobić je dowolnymi wzorami. Jak? Wystarczy, że ze srebrnej folii spożywczej wytniesz dowolny szablon – serce, uśmiech, napis czy kształt kwiata – to zależy od Twoich umiejętności manualnych. Następnie wycięty szablon po prostu połóż na toście i wstaw razem do piekarnika – tost się upiecze, ale w miejscu, w którym położysz szablon będzie mniej dopieczony, przez co jaśniejszy – i tak właśnie Twój tost zyska niepowtarzalny wzór!

Jajko naprawdę nietypowe

Jajecznica? Jajko sadzone? Na miękko? Na twardo? Mamy dla Was coś dużo bardziej oryginalnego, czym na pewno zaskoczycie domowników – żółtko w bułce tartej! Oddziel więc żółtko od białka – białko możesz sobie podsmażyć na patelni i dodać do kanapki, aby nie marnować jedzenia. Żółtko delikatnie obtocz w bułce tartej, tak, by trzymało swój kształt. Teraz wrzuć je na głęboki tłuszcz i pozwól się smażyć! Aby jajko było jeszcze pyszniejsze, dodaj do bułki tartej ulubione przyprawy – czosnek, bazylię czy paprykę.