Toruńskie pierniki – jak historia stylizuje dania

Podobno pierwsze prawdziwie toruńskie pierniki pojawiły się w XIII wieku – jakże imponująca historia! Do tych najprawdziwszych pierników trzeba dwóch rzeczy: ogromnej pasji i doskonałej jakości składników. No i oczywiście tego, czym mogą pochwalić się jedynie nieliczni – znajomości tej tajnej receptury. My poprowadzimy Was dziś przez świat pierników, które same w sobie stanowią najlepszą wizytówkę stylu!

Piernikowa historia

Pierwsze piernikowe wyroby powstawały rękami rzemieślników, którzy za wszelką ceną strzegli przepisów. Całe lata zajmowało przyuczanie do wypiekania idealnego piernika! Mniej więcej w XVI wieku pojawiło się w Toruniu coraz więcej chętnych do zajmowania się tym słodkim fachem – konkurencja więc rosła. Dopiero w tym czasie powstał także fach bardzo konkretnie zwany „piernikarzem” – chyba nikt nie ma wątpliwości, czym taka osoba mogła się zajmować. Dziś odwiedzenie Torunia bez zakupu i spróbowania kilku pierników nie mieści się  w żadnej wyobraźni – to punkt obowiązkowy podczas wycieczki do tego miasta!

Jak z obrazka

Pierniki to nie tylko smak, ale też estetyka. Te pyszne ciastka mają różne kształty, od klasycznych okręgów, po uszatki, gwiazdki, serduszka czy te w bardziej świątecznym klimacie – dzwonki lub choinki. Najdłużej wyrabiane są katarzynki w formie sześciu zbitych okręgów. Na pewno je znacie. Pierniki wpisały się  w tradycję polskiej kuchni na tyle mocno, że  goszczą w praktycznie każdym domu, bardzo często stanowiąc apetyczną dekorację, zanim zostaną zjedzone. Jeśli chcesz, by prezentowały się naprawdę pięknie, możesz stylizować je lukrem jadalnym, tworząc na nich dowolne wzory lub napisy. Świetny pomysł na upominek to ręcznie pieczone pierniczki z imieniem lub inicjałem obdarowywanego. Radość gwarantowana! Pierniki mogę też pięknie stylizować jesienny stół, wystarczy, że umieścimy je w szklanej wazie lub drewnianej skrzyneczce.

Stylizacja potraw

Ale to wciąż nie wszystko. Słodki, korzenny – bardzo charakterystyczny smak pierników bywa doskonałym uzupełnieniem wytrawnych, mięsnych dań, a ich dodatek w postaci piernikowego sosu czy posypki może być elementem stylizującym całą potrawę. Sos piernikowy będzie pięknie wyglądał podany obok dania, w eleganckim słoiczku, a pokruszone pierniczki doskonale wykończą potrawę, której bazą jest wołowina. Uwaga! Bitki wołowe i pierniki to niezwykle pyszne połączenie!