Stylowo podane dania z makaronu

Czy zwracacie uwagę na to, w czym podajecie zapiekankę z makaronem? Zastanawialiście się kiedyś, co dodać do spaghetti, by danie nabrało kolorów?

Nawet najpyszniejsze danie zaserwowane w nieprzemyślany i nieestetyczny sposób, może do siebie zniechęcić. Wyobraźcie sobie makaron o konsystencji, która bardziej przypomina papkę, niż stylowe i smakowite danie kuchni włoskiej lub z rozlewającym się sosem. Pomyślcie o zapiekance, rozlatującej się na każdą stronę, bo została podana na nieodpowiednim talerzu. Albo o nudnym spaghetti, które z delikatnymi zielonymi ziołowymi akcentami, od razu zyskałoby wiele na wyglądzie. Jak sprawić, by makaronowe dania nabrały stylu i wyglądały bardziej apetycznie?

Na talerzu

Odbiór serwowanego dania zależy od tego, w czym jest ono podawane. Ta oczywista prawda, która często nam umyka w natłoku pracy i obowiązków. Gdy mamy tylko chwilę na przygotowanie potrawy, to zazwyczaj najważniejsze staje się, by jedzenie było smaczne i dobrze przyprawione. Oczywiście to bardzo istotne elementy kuchennej sztuki – dla wielu najważniejsze. W pełni się z tym zgadzamy! Ale pomyślmy o tym ostatnim etapie kuchennego procesu – podaniu, a potem jedzeniu. Czy nie przyjemniej jest delektować się pięknie i stylowo podanym posiłkiem?

Aby nie zniweczyć naszej kuchennej pracy, podając danie, powinniśmy wziąć pod uwagę relację wielkości talerza do podawanej porcji. Danie nie powinno wypadać lub wypływać  z naczynia, jednocześnie jego porcja nie może być na tyle mała, że zostaniemy posądzeni o skąpstwo. Warto zwrócić też uwagę na kolor talerzy. Najbezpieczniejszym wyborem są te białe, jednak podanie makaronu z białym sosem, na przykład carbonara, na czarnym talerzu, stworzy świetny kontrast i zaskoczy gości.

Podając dania z makaronem, można pomyśleć o zyskujących popularność specjalnych miskach. Ich atutem jest głębokość, która ułatwia przenoszenie potrawy i utrudnia wylanie się sosu. Możemy zaopatrzyć się także w płytsze miski z szerokim rantem. To stylowe rozwiązanie doskonale sprawdzi się w przypadku centralnego ułożenia porcji.

Makaron wiele ma imion

Włosi wiedzą wszystko o makaronie, a na pewno jak go robić i nazywać. To właśnie wybór rodzaju makaronu do dania będzie decydował o jego wyglądzie. Poczynając od krótkich makaronów, typu penne rigatte, który poprzez swoją dużą średnicę i zewnętrzną fakturę świetnie nadaje się nie tylko do dań z sosami, ale także do zapiekanek. Danie podane z tym makaronem będzie wyglądało konkretnie, a jednocześnie lekko dzięki przestrzeni między pojedynczymi kawałkami makaronu.

Wesołe kokardki, czyli farfalle, świetnie sprawdzą się w sałatkach. Tutaj estetykę dania tworzyć będą kształt makaronu i kolory warzyw. Oczywistym i świetnym dopełnieniem będzie dodanie do sałatki odpowiedniego dipu.

Spaghetti nie powinno być zalewane. Pamiętajmy, by nie przesadzać z ilością dodawanego sosu. Warto także, nakładając makaron spaghetti na talerz lub do miseczki, użyć widelca. Dlaczego? Dzięki niemu stworzymy stylowe makaronowe gniazdo na środku naczynia.

Serowe i zielone dodatki

Gdy danie makaronowe jest już nałożone, powinniśmy pomyśleć o finezyjnym akcencie. Na wierzchu potrawy możemy położyć świeże liście bazylii. Taki zielony akcent w połączeniu z, na przykład, czerwonym sosem, będzie wyglądał apetycznie i odświeżająco. Drugim pomysłem jest odpowiednio grube starcie sera i posypanie nim dania. To rozwiązanie nie tylko będzie wyglądać świetnie, ale także doda potrawie smaku. Oczywiście pomidorki koktajlowe lub oliwki są także miłą naturalną dekoracją potraw z makaronu.