Stylizacja potraw wigilijnych

Boże Narodzenie! Skoro atmosfera, wystrój wnętrza i potrawy są w tym czasie odświętne, to niech i stylizacja potraw także zachwyca i przypomina o tym wyjątkowym grudniowym wydarzeniu. Dziś zainspirujemy Was, żebyście mogli ozdobić swoje świąteczne potrawy w kreatywny sposób.

Pierogi? Must have!

Bez pierogów wigilii po prostu sobie nie wyobrażamy! Aby ładnie prezentowały się na talerzu ułóżmy je w okrąg, lub półokrąg, a na środku podajmy sos w słoiczku. Symetria to sprzymierzeniec każdej efektywnej stylizacji dania, a taki na wpół pusty talerz będzie wyglądał bardzo elegancko, przez swój minimalizm. Jeśli podajemy pierogi z grzybami, uczyńmy z grzybków małych bohaterów, dokładając je osobno na tym samym talerzu, w słoiczku lub miseczce, by ładnie się komponowały, zdradzając, co jest w środku naszych pierogów. Do wystylizowania pierogów z kapustą warto użyć ziarenek gorczycy i pieprzu, które ładnie ozdobią nasze danie.

Ryba w galarecie

To jedna  z bardziej popularnych potraw bożonarodzeniowych, która zresztą nie cieszy się zbytnią urodą. Można jednak to danie wystylizować, jak coś niebywale eleganckiego! Do przyozdobienia możemy użyć skórki z cytryny, lub plasterków cytryny, czy też bardziej oryginalnie – grapefruita, pokrojonych bardzo cienko i wykręconych w spiralę. Świetnie sprawdzą się także zielone elementy, na przykład pietruszka lub szczypiorek. Rybę w galarecie podawajmy w estetycznych, pasujących do aranżacji stołu kokilkach lub słoiczkach na desery – to zdecydowanie doda im kunsztu.

Ciasta, ciasteczka…

Wymarzone ciasteczka w przeróżnych, świątecznych kształtach lub zdobione wypukłymi gwiazdkami, mikołajami lub choinkami? Do takich cudów nie trzeba wiele – wystarczy specjalny wałek, tłoczony w te właśnie wzory, z łatwością kupicie go online. To kreatywny dodatek, który sprawi, że Wasze wypieki będą prezentować się naprawdę imponująco. Pamiętajcie także o kolorowych lukrach, z ich pomocą stworzycie spersonalizowane pierniki, z imionami gości lub ulubionymi świątecznymi hasłami. Do świątecznych babek idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju leśne owoce, które będą pięknie oddawać zimowy klimat.