Strasznie zabawne jedzenie na halloweenowe party

Nietypowe przyjęcia są świetną okazją, by popuścić wodze fantazji i przygotować jedzenie, które zapadnie w pamięć, nie tylko dzięki swojemu smakowi, ale także formie. Zapraszamy na halloweenowe party.

Halloween zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Organizowane w tym czasie przyjęcia łączą w sobie śmiech ze strachem. Ludzie pojawiają się na nich w przebraniach. Niektórzy wybierają kostiumy duchów lub postaci z horrorów. Inni decydują się na żartobliwą stylistykę, starając się rozbawić znajomych „odjechanym” strojem. Pomieszczenie dekoruje się strasznymi i zabawnymi ozdobami, wśród których królują dynie, świece i gadżety nawiązujące do tematyki Halloween. Co jednak ze stołem? Co oprócz wyciętej dyni może się na nim pojawić? Oczywiście, będą to strasznie pyszne przekąski i przerażająco apetyczne słodkości.

Strach ma słodkie oczy!

Przygotowanie menu stylizowanego na Halloween to kwestia jedynie odwagi i wyobraźni. Tylko te dwie rzeczy mogą ograniczać przed ugotowaniem, a potem udekorowaniem potrawy w naprawdę nietypowy sposób. Warto zacząć od banalnych do zrobienia bananowych duszków, których przygotowanie zajmie dosłownie parę minut. Wystarczy podzielić owoc na dwie części, a potem nanieść na banana roztopioną czekoladę, w taki sposób, by stworzyła ona oczy i usta.

Bardzo łatwo zrobić także halloweenowe łakocie. Korzystając z przepisu na ciastka, który znajduje się w zakładce https://www.smakistyl.pl/kruche-swiateczne-ciasteczka.html, można uformować wypieki w kształt duszków lub szkielecików, a następnie stworzyć na nich wzory z lukru. Tak w prosty sposób wzrok gości przykuje się do talerza ze słodyczami.

Deser w szklance również może wyglądać zabawnie i jednocześnie strasznie. Wystarczy spód naczynia wypełnić dowolnym jasnym i ulubionym kremem. Może to być krem waniliowy, serek homogenizowany lub ser mascarpone. Następnie na tej warstwie układa się pokruszone kawałki ciasteczek czekoladowych, tak, by utworzyły otwartą paszczę potwora. Resztę naczynia dopełnia się kremem, na który kładzie się oczy z białych pianek i czekolady. Słodki potwór jest gotowy, by być zjedzonym!

Pyszna strona grozy!

Przyjęcie to nie tylko słodycze, ale także przekąski. Na ich przygotowanie też warto poświęcić czas, by wpasowały się w stylistykę imprezy. Flagowym daniem na halloweenowym stole powinny być kiełbaski lub parówki mumie. Do ich przygotowania wystarczy otoczyć mięso cienkimi paskami ciasta, a  następnie upiec całość. Po wyciągnięciu z piekarnika dorysowuje się im oczka z musztardy. Mumie są gotowe, by ruszyć na kulinarną ucztę.

Małe pizze są lubianą przez imprezowiczów przekąską. Aby nadać im halloweenowy charakter, należy ich wierzch udekorować pająkiem z czarnych oliwek. Prawdziwe przyjęcie nie może obyć się bez sałatki. Oczywiście najprostszym sposobem dekoracji jest stworzenie na jej powierzchni wzoru z majonezu i warzyw, który będzie nawiązywał do tematu imprezy. Może to być groźna twarz postaci z horroru, duch lub potwór.

Sposobów na dekoracje halloweenowych potraw i przekąsek są setki. To tylko od inwencji gospodarza zależy, co przygotuje i jak bardzo będzie chciał zaskoczyć swoich gości. Warto jednak poświęcić na zabawnie straszne dekoracje potraw troszkę czasu, bo to wyjątkowa okazja, by nie ograniczać się i zrobić coś naprawdę nietypowego, co będzie wspominane w gronie znajomych przez lata.