Savoir-vivre w restauracjach w epoce covid

Rozmrażanie gospodarki stało się faktem już z początkiem maja – dla nas, kulinarnych łasuchów, najlepszą wiadomością była ta o ponownym otwarciu restauracji. Odwiedzania knajp w czasie, gdy wirus wciąż jest realnym zagrożeniem, musi być jednak okraszone pewnymi wyrzeczeniami. Jak zachowywać odpowiedni savoir vivre w czasie covid, aby nie najeść się wstydu w restauracji?

 

Tłok w restauracji? Nie tym razem           

W Polsce kawiarnie i restauracje zostały ponownie otwarte dla klientów od 18 maja – dotąd część z nich starała się dostarczać zamówienia online. W czasach koronawirusa restauracje nie będą jednak funkcjonować w ten sam sposób, jak przed zamknięciem. Między innymi stoliki muszą być rozstawione w odpowiednich odległościach, tak, by goście nie byli zbyt blisko siebie.  Przy jednym stoliku możemy siedzieć już nie tylko z członkami rodziny lub domownikami, z pewnym jednak ograniczeniem – przy stole musi siedzieć 20% mniej osób, niż zakłada standardowa liczba miejsc.

Jako goście musimy bezwzględnie respektować te zasady  - pamiętajmy, że wszystkie te obostrzenia mają na celu zadbać także o nasze zdrowie! Jeśli nasza ulubiona restauracja jest tym razem zapełniona, wyjątkowo poszukajmy innej – to z pewnością nie jest warte ryzyka!

Higiena? Przede wszystkim!

Przed każdym wejściem do restauracji czy kawiarni bezwględnie zdezynfekujemy ręce! Nawet, jeśli robiliśmy to chwilę wcześniej – przy drzwiach na pewno będzie czekał dozownik z płynem do dezynfekcji. Do knajpy wchodzimy w maseczce, która zasłania i nos, i usta – możemy ją zdjąć dopiero przy stoliku. Nie używajmy telefonu komórkowego, bo to właśnie na nim zbiera się całe mnóstwo zarazków – włóżmy go do torebki  i wyciągnijmy dopiero po opuszczeniu knajpy. Co ważne, restauratorzy muszą dezynfekować stoliki  po każdym gościu, a informację, że zostało to zrobione umieszczać na danym stole.

Kolejka z zasadami

Z powodu ograniczeń wynikających z pandemii i zawężenia liczby gości mogących jednocześnie przebywać w restauracji, nierzadko przed wejściem spotkamy kolejki oczekujących – warto zachowywać się w nich kulturalnie i utrzymywać odpowiednią odległość – co najmniej półtora metra. Zachowywanie dystansu jest niemniej istotne w kolejce do kasy – często w restauracjach zobaczymy obecnie naklejki na podłodze, które oznaczają wymaganą odległość – nie ignorujmy ich i nie przekraczajmy! Kiedy już dostaniemy swoje zamówienie, zjedzmy je przy stoliku w odpowiadającym nam tempie i wyjdźmy tak szybko, jak to możliwe – pamiętajmy, by w tych trudnych czasach zachowywać się wyrozumiale i pamiętać o potrzebach innych ludzi – w tym przypadku o tych, którzy czekają przed wejściem, by zjeść obiad.