Romazava, czyli przysmak z wyspy baobabów

To narodowe danie Madagaskaru przyrządza się w jednym garnku z dużych kawałków mięsa oraz porcji różnych warzyw liściastych.

Jeśli odwiedzicie Madagaskar, to zaskoczy Was nie tylko piękny krajobraz i niespotykana nigdzie indziej flora i fauna, ale także wyjątkowo kultura łącząca wpływy francuskie, chińskie i kreolskie. Jednym z przejawów kultury jest kuchnia. To w niej odnaleźć można historię ludzi danego kraju. Na Madagaskarze wiele potraw spożywa się z ryżem, który jest szczególnie popularny na północy wyspy. Natomiast na południu wybiera się częściej bataty i maniok.

Romazava również podawana jest z ryżem. Z czego przygotowuje się tę potrawę? Podstawowym składnikiem dania jest zebu, czyli mięso z nieznanej w naszym kraju odmiany bydła. Do potrawy dodać można także tradycyjną wołowinę, mięso kurczaka lub ryby. Gdy wrzucone na niewielką ilość oleju mięso zarumieni się, dodaje się do niego cebulę lub szalotkę. Nie może w romazavie zabraknąć także czosnku oraz pokrojonych pomidorów. Całość przyprawia się imbirem.

To nie wszystko! Czas teraz na zieloną część dania. Do romazavy dodaje się mało znane w Polsce zielone warzywa – kapustę sitowatą oraz paracress. Dlatego w naszym przypadku można je zastąpić rukolą i szpinakiem. Do dania można dodać także papryczkę chili. A do poprawienia smaku sól i pieprz.