Pan de jamón, czyli świąteczny wenezuelski chlebek

Świąteczny danie może być pyszne i proste – poznajcie wenezuelski chlebek nadziewany szynką i oliwkami.

Miasto Caracas związane jest z bożonarodzeniową ciekawostką, jak i ze smakowitą wenezuelską potrawą świąteczną. W dniu Wigilii zabroniony jest ruch samochodowy i niektórzy mieszkańcy poruszają się na wrotkach, by dotrzeć do kościołów i na rodzinne spotkania. I to właśnie w tym mieście, według dziennikarza specjalizującego się w gastronomi Miro Popicia, w grudniu 1905 roku powstał pan de jamón. Właściciel piekarni, Gustavo Ramella, stworzył pierwszy wypiek tego rodzaju. Pierwotnie wypełniany był on jedynie szynką, dopiero od 1920 roku dodaje się do niego inne składniki, takie jak boczek, kapary, orzechy i zielone albo czarne oliwki.

Głównym elementem pan de jamón jest drożdżowe ciasto, które po wyrośnięciu formuje się w postać dużego kwadratu. Układa się na nim równomiernie kawałki szynki i oliwki. Współczesna interpretacja tego dania pozwala na dodanie do chlebka pieczonego boczku lub sera. Jednak dla wielu to właśnie tradycyjna receptura jest najlepsza i idealnie łączy w sobie smak słony i słodki. Tak skonstruowany placek zawija się delikatnie, by powstał naleśnik. Następnie piecze się go przez około 40 min. Pyszne wigilijne danie prosto z tropikalnej Wenezueli jest popularne głównie podczas świąt i tak jak karp czy uszka w Polsce, nie jest jadane z reguły na co dzień.   

Jak przygotować Pan de jamón?

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g oleju lub masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano Appetita
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

Nadzienie:

  • 100 g szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej)
  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • garść włoskich orzechów Siesta

PRZYGOTOWANIE

Do letniego mleka dodać suszone drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier, wymieszać, odstawić na 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odkroić ⅕ i odłożyć na bok. Z większej części uformować prostokąt i rozwałkować na placek. Ułożyć szynkę, posypać oliwkami i orzechami. Zawinąć jak roladę. Z mniejszej części odłożonego ciasta także zrobić płaski placek, pociąć go na cienkie pasy i ułożyć na zwiniętym cieście, tworząc krzyżyki. Chlebek posmarować żółtkiem, piec około 25-30 minut w 190 st. C, aż do uzyskania złotego koloru.